Verwijderen van groene aanslag stap 1 in het nieuwe tuinseizoen

Het verwijderen van groene aanslag is nog steeds een belangrijke start van het nieuwe tuinseizoen. Bestrating is groen uitgeslagen, of het tuinmeubilair zit vol met algen. Veel mensen vinden dat geen fraai gezicht. Bovendien geven de tuinmeubels groen af als je er op gaat zitten. Maar er zit ook een veiligheidsaspect aan. Algen hebben van nature een slijmerige buitenkant. Vooral in vochtige omstandigheden veroorzaken ze gladheid. Genoeg redenen dus om met name in het voorjaar te starten met het verwijderen van groene aanslag.

 

verwijderen groene aanslag

Gevaarlijke middelen

 

Steevast liggen de rekken in de tuincentra elk voorjaar vol met middelen die weliswaar het probleem wel oplossen, maar ook je tuin verontreinigen. Kijk maar eens op het etiket van HG groene aanslag reiniger. Per liter bevat deze vloeistof 50 g didecyldimethylammoniumchloride. Een stof die net zo giftig is als die lijkt. Ieder jaar belanden er weer huisdieren bij de dierenarts die brandwonden hebben opgelopen door aan deze stof te likken. Maar ook schijnbaar onschadelijke middelen zoals azijn kunnen veel schade veroorzaken. Toch gaan er elk jaar weer honderdduizenden liters schadelijke stoffen de Nederlandse bodem in.

Positieve tendens

Gelukkig zijn er ook positieve tendensen te ontdekken. In de afgelopen paar jaar zijn er namelijk minder chemische middelen tegen groene aanslag verkocht. Het RIVM deed daar onderzoek naar. De verkoop daalde van 1.350.000 verpakkingen in 2017 naar ongeveer 1.000.000 verpakkingen in 2019.  Omdat de verpakkingen even groot zijn gebleven is het waarschijnlijk dat consumenten deze middelen minder vaak gebruiken. Uit de vragenlijsten bleek dat meer dan de helft van de ondervraagden geen chemische middelen gebruikt voor het verwijderen van groene aanslag.  Van de mensen die dat wel doen, gebruikt ongeveer 30 procent een biocide. 70 procent gebruikt alleen een schoonmaakmiddel of een huismiddel zoals schoonmaakazijn.

Veel werk met een hogedrukspuit

Verwijderen van groene aanslag kan ook geheel mechanisch gebeuren. Door te schrobben en te boenen bijvoorbeeld. Maar ook de hogedrukspuit wordt nog veelvuldig ingezet. Voor het milieu en de tuin zijn dat natuurlijk onschadelijke manieren om het probleem op te lossen. Maar het is wel veel werk! Vooral de grote hoeveelheid water die een hogedrukspuit genereert maakt het reinigen uiteindelijk toch nog tot een intensieve klus. Bovendien zijn er neveneffecten die niet altijd direct opvallen. In geval van hout bijvoorbeeld beschadigt de hoge druk de nerf. Die gaat daardoor verder open staan, waardoor het jaar erop de vervuiling alleen maar ernstiger wordt. Bovendien vermindert dat de levensduur van het materiaal!

Biologisch verwijderen van groene aanslag

Het verwijderen van groene aanslag kan inmiddels gelukkig ook helemaal anders. AV coating bijvoorbeeld verwijdert groene aanslag op volledig natuurlijke wijze. De algen en het mos verdwijnen zonder dat je er verder omkijken naar hebt. Gluten, eiwitten en zetmeel zijn de belangrijkste bestanddelen van het middel. Eenmaal opgebracht vormt het middel een onzichtbare coating waardoor algen en mossen verstikken. De natuur doet voor de rest het werk. Alternatief is het werken met een enzymreiniger. Enzylan is het middel dat vooral geschikt is voor andere ondergronden dan hout en in situaties waarin de ondergrond doorgaans vochtig blijft. Het opbrengen van deze middelen is kortom een effectieve, arbeidsextensieve maar vooral ook duurzame manier om groene aanslag te verwijderen. 

In de webshop van duurzaam bestrijden vind je precies de oplossingen die je zoekt om je tuin op een biologische verantwoorde manier  schoon te houden. De milieu- en diervriendelijke producten veroorzaken geen enkele schade aan de bodem of aan andere planten. Maar ook over je huisdieren hoef je je geen enkele zorgen te maken. De producten werken op basis van enzymen of bestaan geheel uit natuurlijk ingrediënten zoals zetmeel en gluten. Er zitten dus geen gevaarlijke chemische stoffen in en ook het intensieve schoonmaken behoort to het verleden. Zo laat je de natuur op weer een andere manier zijn werk doen!