De dierenbescherming roept in een artikel op om te stoppen met het gebruik van lijmplanken voor het bestrijden van ratten en muizen. Eigenlijk triest dat deze oproep nodig is, want het gebruik van plakstrips en lijmplanken is in Nederland verboden. Toch zijn deze middelen met name online nog gemakkelijk te verkrijgen. Muizen en ratten die vast komen te zitten, sterven een gruwelijke dood. Begrijpelijk dat mensen overlast van ongedierte willen tegengaan, maar dat kan op een stuk minder dieronvriendelijke manier.

Oproep: gebruik geen lijmplank!

Pijnlijke dood

De werking van de lijmplanken en -strips is simpel. De ondergrond van hout of kunststof is voorzien van een extreem dikke lijmlaag. Die laag droogt niet in, zodat het onbeperkt plakt. Het diertje dat er mee in aanraking komt zit onmiddellijk vast. Het daarop volgende proces is buitengewoon triest. De dood is langzaam en pijnlijk. De stress is extreem en er zijn zelfs verhalen over ratten die hun eigen poot afknagen om maar aan de strip te ontkomen. Maar niet alleen ratten en muizen komen zo aan hun einde. De strips zijn namelijk niet selectief. Elk beestje wat ermee in contact komt zal onmiddellijk vast komen te zitten. De dierenbescherming schetst in het artikel een waslijst van dieren die aan zo’n lijmplank zaten vastgeplakt. Van katten en duiven tot pimpelmezen.

Ook vogels plakken aan de lijmstrip

Diervriendelijk bestrijden

Tegengaan van overlast begint bij preventie. Simpele voorzorgsmaatregelen kunnen soms al veel ellende voorkomen. Maar dat is niet altijd voldoende en dan zijn er genoeg alternatieve, adequate bestrijdingsmiddelen te vinden. Denk aan het gebruik van ultrasoon geluid. Of een klassieke val die het dier in een klap doodt. Net als de dierenbescherming vindt Duurzaambestrijden dat middelen als gif en lijmstrips niet acceptabel zijn. Ook ongedierte hoeft immers niet onnodig te lijden. Neem maar eens een kijkje in onze webshop. Daar doe je vast genoeg inspiratie op.