Muizen- en rattengif gevaarlijk voor andere dieren

Zijn muizen- en rattengif gevaarlijk voor andere dieren? Hoewel dat voor de hand ligt, liet het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek doen naar de precieze effecten van rattengif en muizengif op andere diersoorten. Het onderzoek liet zien dat de doorvergiftiging van rodenticiden nog steeds erg groot is. Van de onderzochte vogels en andere zoogdieren die ratten en muizen wel een lekker hapje vinden, bleek maar liefst 54% sporen van rodenticiden te bevatten.

Gif als lekkernij

Niet alleen vergiftigde muizen en ratten zijn een bron van ellende. Ook andere dieren eten soms van het giftige lokaas. Denk bijvoorbeeld aan de bosmuis en de naaktslak. Niet echt gezond voor het betreffende beestje, maar dus ook niet voor uilen, bunzingen, vossen, haviken etc. die zich voeden met dat soort beesten.

Verbod per 2023

Het terugdringen van het gebruik van deze gifsoorten is van groot belang. Daarom krijgen particulieren voor het bestrijden van muizen en ratten te maken met een verbod. Per 2023 mogen zij geen stoffen meer gebruiken op basis van anticoagulantia. Maar de onderzoekers vinden dat er meer moet gebeuren.

Duurzame alternatieven

Mensen die last hebben van muizen en/of ratten hebben gelukkig al een scala aan mogelijkheden. Gebruik van gif is nergens meer voor nodig. Er zijn talloze duurzame manieren van ongediertebestrijding. Veel methodes zijn bovendien in hoge mate diervriendelijk. Dat wil zeggen dat ze onnodig lijden bij de niet welkome knaagdieren voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld een goede val die in een keer dodelijk is. Er zijn ook talloze apparaten die gebruik maken van ultrasoon geluid. Duurzaam bestrijden wil bijdragen aan het tegengaan van natuurlijke overlast, zonder de natuur onnodig te belasten. We kunnen meer doen dan we zelfs soms denken!